Čo je glykácia? Vplyv cukru na stav pleti
Premýšľali ste niekedy o negatívnom pôsobení cukru na vašu pleť a ako proti nemu bojovať? Zistite viac o procese glykácie pokožky a starostlivosti, ktorá vám pomôže s minimalizáciou jej škodlivých účinkov na vašu pleť..
ČO JE GLYKÁCIA?
Zjednodušene povedané, glykácia ovplyvňuje elasticitu a pružnosť pleti a spôsobuje jej predčasné starnutie. Pochopenie tohto procesu je dôležité pre osvojenie si preventívnych opatrení a udržanie mladistvejšieho vzhľadu pleti.
6 DÔVODOV VPLYVU GLYKÁCIE NA PLEŤ
JE CUKOR ŠKODLIVÝ PRE VAŠU PLEŤ?
Cukor môže priamo ovplyvniť zdravie pokožky tým, že sa viaže a vytvára glykované proteíny, čo vedie k zvýšeným známkam starnutia, ako sú: vrásky, ochabnutie a strata pevnosti. Molekuly cukru sa môžu napojiť na kolagén i elastín, čím poškodzujú sieť kolagénových a elastínových vlákien a spôsobujú, že tieto vlákna sú krehké a ľahko sa lámu. To vedie k zmene štruktúry pleti, strate jej pevnosti a elasticity a vzniku vrások.
Nadmerné množstvo cukru, najmä rafinovaného, zvyšuje inzulín a zápalové procesy v tele, čo zhoršuje stav pleti. Jeho znížená konzumácia blahodarne pôsobí nielen na vaše zdravie, ale zachováva aj mladistvý vzhľad a pružnosť pokožky.
Menej cukru tiež pozitívne ovplyvňuje vzhľad pleti i samotný proces glykácie. Môžete si to predstaviť ako individuálnu starostlivosť o pleť, ktorú podporujete výberom správnych potravín. Keď obmedzíte cukry, v podstate dáte svojej pleti čas na regeneráciu. Molekuly cukru tak nedostanú príležitosť narušovať štruktúru kolagénu a elastínu. Je to nenápadný, ale účinný spôsob, ako podporiť prirodzenú odolnosť pokožky a udržať si žiarivú pleť.