Vo vašom jedálnom lístku by nemalo chýbať mäso. Najmä to chudé je nielen zdrojom cenných bielkovín, ale i výborným zdrojom železa, ktorého dostatok má pozitívny vplyv na správny vývoj a rast plodu. Dbajte však na to, aby mäso, ktoré jete, bolo dobre tepelne spracované!
Surové alebo nedostatočne spracované mäso môže byť príčinou nebezpečnej salmonelózy, toxoplazmózy či listeriózy. Preto radšej zabudnite na tatarák, krvavý steak či hamburger. Nebezpečná je tiež konzumácia pečene, obsahuje totiž veľké množstvo vitamínu A. Nadmerná konzumácia potravín bohatých na vitamín A je totiž spájaná s vrodenými chybami.
Ryby áno, ale pozor na tie morské
Zvláštnu kategóriu potom tvoria ryby. V období tehotenstva sú veľmi prospešné, obsahujú totiž kvalitné bielkoviny a vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. V každom prípade pozor by ste si mali dať na konzumáciu morských rýb, ktoré môžu obsahovať ortuť. Ide sa najmä o žraloka, kráľovskú makrelu či mečúňa. Zabudnite tiež na suši, údenú makrelu, ustrice a ďalšie surové morské plody a ryby. Ortuť totiž u nenarodených detí spomaľuje vývoj mozgu a nervovej sústavy.